DOOD AAN DE SCHILDWANTSEN! - Bestrijders (2024)

Voorop gesteld: schildwantsen doen feitelijk weinig verkeerd. Ze steken of bijten niet, en maken je niet ziek. Je wilt schildwantsen bestrijden vanwege de stinklucht die ze kunnen verspreiden en hard irritant gezoem. Een persoonlijk geschreven verslag over schildwantsen verspreiden uit eigen ervaring.

De schildwantsen (Pentatotmidae) vallen onder de wantsen (Heteroptera). Schildwantsen hebben antennes met vijf geledingen, een vierledige steeksnuit (rostum) en drieldige voeten (tarsen). Op de rug zit een schild, (scutellum), van enige dikte. Het hele beestje ziet er uit als een schild, vandaar de naam schildwants. De kleuren variëren in groen, bruingemarmerd of zelfs heel kleurrijk. Lengte verschilt van 5 tot 25 mm. Ze leggen zo’n 400 eitjes in het voorjaar die uitgroeien tot herbivore nimfen tot ze volgroeid zijn en carnivoor of omnivoor worden. Er zijn verschillende soorten: de bruingemarmerde schildwants, grauwe veldwants, bladpootwants, berkenwants, berkenschildwants, graafwants, Sierlijke schildwants, bessenwants… de groene schildwants is het meest bekend.

Schildwantsen overlast: het zijn smelly bugs

Schildwantsen zoeken naar een overwinteringsplek. Ze komen op licht af en dringen per toeval je huis, garage of schuur binnen. In het Engels heten schildwantsen ‘stink bug’, en verwijst naar hun mogelijkheid om een zoetig stinkend vocht te verspreiden wanneer ze zich bedreigd voelen of worden aangevallen of geplet. Die geur is echt heel erg. Na een eerste keer bedenk je je echt wel een tweede keer voordat je zo’n beest weer wegslaat. Ook je huiskat zal na een eerste verschalking dit beest niet meer opeten. De schildwants heeft bijna geen natuurlijke vijanden. Ze vliegen met een heel luid gezoem en gaan op lamplicht of licht van je laptop af. Lig je op bed te Netflixen en is het huis verder donker dan is het verstandig om je deuren en ramen dicht te doen, want ze verstoren echt je avondje.

In de landbouw veroorzaakt de opkomst van de Aziatische bruingemarmerde schildwants voor miljoenenschade, vooral in de fruitsector. Het eet namelijk appels, abrikozen, peren, maïs, kersen, perziken, paprika’s, druiven, sojabonen, tomaten… alles wel zo’n beetje. Ze doorboren de vrucht en laten speeksel achter dat voor verrotting zorgt. In China, waar het beestje in 2007 uit kwam en zich eerst in Zwitserland vestigde, heeft het de Trissolcus japonicus (soort van parasitaire wesp) als aartsvijand. In andere landen waar deze niet voorkomt, is geobserveerd dat andere parasitaire wespen ook de schildwantsen als voedsel zien. Ook pissebedden, bepaalde spinsoorten en in Noord-Amerika de wheel bug vallen de schildwantsen aan. In Nederland zijn er géén natuurlijke vijanden bekend.

Schildwantsen bestrijden: de beste methode

Last van schildwantsen in je huis? Zo bestrijd je ze het meest effectief:

  1. Vul een leeg waterflesje met een flinke spuit afwasmiddel en vul de helft met water. Schudt.
  2. Zie je een schildwants? Pak je flesje, open de dop en tik het beestje in het flesje. Even schudden. Op het platfond kun je het beestje klem zetten met de flesopening en dan even heen en weer tikken. Als ze ernaast vallen, geen paniek. Ze vliegen even rond en dan kun je het weer proberen.

Door het afwasmiddel verzuipen ze en het zorgt er ook voor dat eventuele geur direct verdwijnt. Leeg je flesje regelmatig. Laat je de dode schildwantsen te lang in het flesje zitten en kleurt je flesje water rood, bereid je dan voor op een intens vieze lucht als je het flesje leegt.

Dit is de meest efficiënte manier om snel veel schildwantsen te bestrijden. Heb je maar last van eentje? Pak ‘m met wat wc-papier (helpt ook tegen de stank) en gooi ‘m weg.

Schildwantsen op natuurlijke wijzen bestrijden – binnen & in de tuin

DOOD AAN DE SCHILDWANTSEN! - Bestrijders (1)

Er zijn nog een aantal andere manieren om van je schildwantsenplaag af te komen, binnenshuis en in je tuin:

  1. Veeg ze op en spoel ze door. Gebruik stoffer en blik om ze op te vegen. Pas op dat ze niet wegvliegen. Spoel door in je toilet.
  2. Strooi met kiezelaarde (diatomeeënaarde). Kan zowel binnenshuis als buitenshuis in je tuin, het is een natuurlijk gesteente wat deeltjes silica, aluminiumoxide en ijzeroxide bevat. Schildwantsen drogen uit omdat kiezelaarde de wasachtige beschermlaag op het exoskelet van de schildwantsen afbreekt. Strooi op de beestjes en waar je ze ziet. Koop kiezelaarde wat niet stoffig is om je eigen luchtwegen te beschermen.
  3. Strooi met kattenkruid. Dood niet, verjaagt wel en kun je zelf groeien in je tuin. Biodiversiteit in de tuin s altijd verstandig!
  4. Vul een verstuiver met water en druppels mintolie. Doodt niet, verjaagt wel.
  5. Vul een verstuiver met water en knoflookpoeder en spuit direct op de schildwantsen. Je kan ook teentjes knoflook fijnhakken en neerleggen bij plaatsen waar schildwantsen zich verzamelen.
  6. Vul een verstuiver met afwasmiddel en water. Het droogt de stinkwantsen uit.
  7. Waar je de schildwantsen ziet lopen leg je een strook vliegenpapier neer waarop ze vastkomen. Dubbelzijdige tape werkt ook. Let op: wel kans op stank.
  8. Dood er een paar in je tuin. De stanklucht die dit verspreid, waarschuwt andere schildwantsen.

Schildwantsen voorkomen

Ze komen je huis binnen via kieren, gaten, ramen, deuren, plinten, plafondlampen etc. Kit alle gaten dicht, breng dunne roosters aan op je ventilatie (2.5 mm) en wrijf met sterk geurende wasverzachterdoekjes (of droogtrommeldoekjes) over hordeuren.

Schildwantsen bestrijden met pesticides

Bifenthrin is het ingrediënt dat werkt tegen schildwantsen. Dit is chemisch, lees de verpakkingen goed en wees altijd voorzichtig. Draag een veiligheidsbril om je ogen te beschermen (zeker als je spray gebruikt) en beschermende kleding.

Schakel professionele hulp in bij grote aantallen en bestrijding met pesticides.

DOOD AAN DE SCHILDWANTSEN! - Bestrijders (2024)

FAQs

DOOD AAN DE SCHILDWANTSEN! - Bestrijders? ›

Bifenthrin is het ingrediënt dat werkt tegen schildwantsen. Dit is chemisch, lees de verpakkingen goed en wees altijd voorzichtig. Draag een veiligheidsbril om je ogen te beschermen (zeker als je spray gebruikt) en beschermende kleding. Schakel professionele hulp in bij grote aantallen en bestrijding met pesticides.

Hoe bestrijd je Schildwantsen? ›

Schildwants bestrijden en voorkomen

De insecten kan je op doeltreffende manier bestrijden met een product op basis van koolzaadolie. Dergelijke producten zijn zowel in geconcentreerde vorm (nog te verdunnen) als in gebruiksklare vorm (spray) beschikbaar.

Hoe dood je wantsen? ›

Wanneer wantsen uw woning binnenkomen, heeft bestrijden geen zin. Als u ze dood maakt, komt er een onaangename geur vrij en door hun harde schild zijn ze beschermd tegen bestrijdingsmiddelen en zullen daardoor niet altijd doodgaan. Wanneer u de wantsen kwijt wilt kunt u ze het beste opzuigen met de stofzuiger.

Waar hebben wantsen een hekel aan? ›

Bedwantsen hebben een hekel aan extreme hitte, maar ook aan vrieskou. Daarom kun je het volgende proberen om bedwantsen te bestrijden. Warmte: Stop alle besmette spullen in een zak en was ze minimaal op zestig graden. Dit zorgt ervoor dat de beestjes dood gaan.

Is de schildwants gevaarlijk? ›

Onschuldig insect, maar pas wel op!

Dit insect, ook wel veldwants genoemd, ziet er onschuldig en ongevaarlijk uit. Toch moet u wel oppassen! Wanneer de grauwe schildwants bang is laat hij een enorme stank vrij. Zijn ze gevaarlijk en is die stank alleen vervelend?

Waar leggen wantsen eitjes? ›

Bedwantsen leggen groepjes van eitjes in matrassen, of specifieker: in naden of zomen van matrassen.

Wat kan ik doen tegen wantsen? ›

Wantsen bestrijden

Als je ze echt kwijt wilt, kan je ze oppakken met een keukenpapiertje en buiten zetten of opzuigen met de stofzuiger. De beste preventie tegen wantsen lijkt alle gaten en kieren in je gevel afkitten maar ze hebben echt maar een minuscuul spleetje nodig om binnen te komen.

Is er verschil tussen wantsen en bedwantsen? ›

De bedwants (Cimex lectularius), vroeger wel wandluis genoemd, is een parasitair insect dat behoort tot de onderorde wantsen (Heteroptera). De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus. De bijnaam wandluis is misleidend, want het dier is geen luis.

Wat is de natuurlijke vijand van de bedwants? ›

Wat is de natuurlijke vijand van de bedwants? Enkele natuurlijke vijanden van bedwantsen zijn spinnen, sommige soorten mieren, kakkerlakken en het roofzuchtige insect 'piratenwants'. Deze predatoren kunnen echter in een huishoudelijke omgeving slechts beperkt bijdragen aan de bestrijding van bedwantsen.

Wat trekt wantsen aan? ›

De meeste soorten wantsen leven van plantensappen, maar een aantal soorten jaagt actief op andere insecten. Het komt voor dat plantenetende soorten, althans de zwangere vrouwtjes, toch andere insecten grijpen om proteïnen te verkrijgen voor de ontwikkeling van de eitjes.

Kan een schildwants steken? ›

'Verder is de schildwants mooi gemarmerd van kleur; hij is grijzig en aan de zijkant zwart-wit geblokt. Ze hebben een steeksnuit, maar de wants steekt niet en valt normaal gesproken ook geen mensen aan. Je kunt er ook niet ziek van worden.

Kan de schildwants vliegen? ›

De grauwe schildwants is een slechte vlieger. Hij vliegt traag en luid zoemend en bij de landing komt hij vaak op de rug terecht. Bij verstoring scheidt de wants een zoetig ruikend vocht af.

Waarom zoveel wantsen in huis? ›

Zowel de bladpootwants als de grauwe veldwants worden toevallige binnendringers genoemd. Deze beestjes leven beiden buiten en komen 'per toeval' huizen binnen in hun zoektocht naar een plek om te overwinteren. Daarnaast vormen deze wantsen geen bedreiging voor mens en huisdier.

Hoe krijg je bedwantsen uit je bed? ›

Om de bedwantsen en de eitjes in je beddengoed te doden, kun je dit doen:
  1. Was je beddengoed direct op 60 graden of heter.
  2. Droog het in een droger. Of strijk of stoom het zo heet mogelijk.
  3. Je kunt het beddengoed ook 1 week in de diepvries leggen. De vriezer moet -14 graden of kouder zijn.
Mar 7, 2023

Waarom komen wantsen in huis? ›

Zowel de bladpootwants als de grauwe veldwants worden toevallige binnendringers genoemd. Deze beestjes leven beiden buiten en komen 'per toeval' huizen binnen in hun zoektocht naar een plek om te overwinteren. Daarnaast vormen deze wantsen geen bedreiging voor mens en huisdier.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Golda Nolan II

Last Updated:

Views: 6055

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Golda Nolan II

Birthday: 1998-05-14

Address: Suite 369 9754 Roberts Pines, West Benitaburgh, NM 69180-7958

Phone: +522993866487

Job: Sales Executive

Hobby: Worldbuilding, Shopping, Quilting, Cooking, Homebrewing, Leather crafting, Pet

Introduction: My name is Golda Nolan II, I am a thoughtful, clever, cute, jolly, brave, powerful, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.